Водіям оголосили про нововведення щодо отримання водійських прав. З липня 2023 року будуть діяти нові правила, які стосуються як майбутніх, так і досвідчених водіїв.

Як повідомляє «АвтоГІД», одним з головних змін є те, що для складання теоретичного іспиту з правил дорожнього руху водії не будуть зобов’язані записуватись до автошколи. Тепер вони зможуть навчитись матеріалам самостійно.

Крім того, перед складанням іспиту в сервісних центрах водіїв буде проходити ідентифікація, а тестові та практичні випробування будуть проходити під повним цифровим наглядом, щоб запобігти можливим фальсифікаціям.

За словами глави МВС Ігоря Клименка, такі зміни стосуються і реорганізації сервісних центрів, які працюють під час відомства. Зараз їх кількість становить 148, а після оптимізації ця цифра скоротиться майже вдвічі.

«Чистота та прозорість здачі теоретичних та практичних екзаменів на керування автотранспортом є важливим питанням для кожного громадянина України. Ми прагнемо забезпечити відповідне навчання та складання іспитів, щоб уникнути надання водійських ліцензій без належної підготовки», – додав міністр.

Для забезпечення більш ефективного контролю над процесом складання тестів і практичного іспиту на отримання прав, в Україні планують провести ряд заходів. Перш за все, будуть обладнані камерами класи, які призначені для теоретичних тестувань. Ці камери повинні розташовуватись таким чином, щоб не залишалося сліпих зон. Крім того, буде проведена обов’язкова ідентифікація кожного студента.

Також близько 150 автомобілів, на яких складають практичний іспит, будуть обладнані камерами зі звуком на 360 °, які зможуть демонструвати весь салон. Додатково в автомобілі будуть встановлені трекери для визначення маршруту руху. Це мінімізуватиме можливість отримати права за допомогою хабарів чи найму людини, яка зробить це за вас.

Для більш ефективного контролю над процесом складання іспитів, буде створено відповідний контролюючий підрозділ у МВС. Крім того, весь персонал буде перевірено на благонадійність. Таким чином, контролювати 55 сервісних центрів буде набагато простіше, ніж 148 по всій Україні.

Для людей, які хочуть отримати права, запровадять спрощення. З липня звертатися до автошкіл для вивчення ПДР буде необов’язково. Замість цього можна буде знайомитись з правилами поза закладом. Але освоїти правила поведінки за кермом на практиці все ж таки можна буде лише у спеціалізованих закладах.