Досить часто поліція забирає документи водія до себе в авто та потім не віддає під різними приводами, пише Bigmir.

Кожен український водій повинен завжди мати при собі наступний набір документів: посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційний документ на транспортний засіб, поліс обов’язкового страхування. У разі зупинення працівником патрульної поліції, водій зобов’язаний пред’явити ці документи, але для багатьох відкритим залишається питання щодо необхідності передачі документів у руки поліцейському.

Основна проблема при передачі документів до рук працівникам патрульної поліції — інспектори відлучаються з документами до службового автомобіля, а потім водій довго і наполегливо просить повернути йому ці документи.

Якщо уважно почитати закон «Про Національну поліцію», то там чітко сказано, що водій має не просто пред’явити документи працівникові патрульної поліції, а й зробити це так, щоб поліцейський міг прочитати та зафіксувати дані з цих документів. Жодного слова про необхідність передачі документів до рук працівника патрульної поліції в документі немає.

Таким чином, можна підсумувати, що водій за жодних умов не зобов’язаний передавати співробітнику патрульної поліції документи безпосередньо в руки, тому водій може обмежитися тим, що просто покаже документи співробітнику патрульної поліції у розгорнутому вигляді.

Водночас варто зазначити, що якщо водій добровільно передав документи працівникові патрульної поліції, то він може їх отримати та провести перевірку та фіксацію даних із документів, тримаючи документи у своїх руках.