Не дивлячись на те, що в Україні діє режим воєнного стану, спілкування з поліцією досі є проблемною темою для багатьох водіїв і досить часто так відбувається через поведінку правоохоронців. Не так давно з українцем сталася цікава ситуація, коли після спілкування з патрульними на блокпосту водій отримав штраф у застосунку “Дія”.

Сталося так, що під час спілкування з водієм поліцейський переписує дані водія, а сам протокол водію виписують вже тоді, коли він поїхав. Тобто, водія ставлять перед фактом, надсилаючи йому готовий протокол. Про те, наскільки законною є така процедура виписування штрафів, водіям розповіли на порталі «Дорожній адвокат».

Юристи зазначають, що перед винесенням протоколу має бути розглянута справа про адмінпорушення. Після того, як водію повідомили про факт порушення, поліцейський має пояснити водію його права, а також водій може навести свої аргументи та надати свої докази під час розгляду справи.

У випадку, коли навіть після розгляду справи патрульний вирішує все ж таки винести постанову, то він повинен оголосити її в присутності водія та вручити йому копію постанови.

При цьому кожен водій повинен пам’ятати, що поліцейський не має права виносити ухвалу після спілкування з водієм і без його присутності.