З моменту здобуття незалежності Україною 1991 року процедура здобуття водійських прав суттєво змінювалася вже кілька разів і ось у МВС знову заговорили про чергову реорганізацію Сервісних центрів, які займаються видачею посвідчень водія. Нововведення покликані зменшити корупційні ризики, а також полегшити процедуру складання теоретичного та практичного іспиту, пише Bigmir.

Вже з липня у МВС анонсували зміни у процедурі приймання як теоретичних, так і практичних іспитів на право керування автомобілем. У плані складання теоретичної частини іспиту анонсували такі зміни:

  • встановлення достатньої кількості камер, щоб в екзаменаційних класах не було «сліпих зон»;
  • необхідність проходження ідентифікації особи перед складанням теоретичного іспиту.

Щодо практичного іспиту також передбачено чимало змін:

  • близько 150 авто по всій Україні обладнають камерами на 360°, які показуватимуть весь салон (щоб бачити всі можливі порушення та підказки з боку інструкторів);
  • при складанні іспиту також проводитиметься аудіозапис розмов між екзаменованим та інспектором;
  • в автомобілі встановлять трекери, які відстежуватимуть маршрути руху.

Також з липня учні зможуть проходити теорію самостійно чи з репетитором, а от звертатися до автошколи не буде потреби. Водночас учням буде потрібний сертифікат про проходження практичного навчання у спеціалізованих установах, щоб їх допустили до практичного іспиту.

Зазначимо, що попри всі покращення, залишається низка невирішених питань, як, наприклад, питання про те, чи можна буде здавати на автомобілях автошколи, як це роблять багато студентів зараз або до складання іспиту допускатимуть тільки на машинах сервісних центрів. Якщо чиновники все ж таки ухвалять другий варіант, то на іспит будуть вишиковуватися величезні черги, що навряд чи призведе до зменшення корупційних ризиків.