Водії повинні пам’ятати, що сідати за кермо у стані алкогольного сп’яніння заборонено законом та загрожує не лише вашій безпеці, а й іншим учасникам дорожнього руху. Можна не лише заплатити штраф, а й втратити право керування автомобілем. Однак є дозволена доза алкоголю у крові, яка не підпадає під порушення.

Як довго алкоголь залишається у крові?

Коли водій випив увечері і вранці не відчуває похмілля, то він думає, що все добре і можна сідати за кермо. Але слід зважати на той факт, що незалежно від загального стану, в крові доза алкоголю може бути високою.

Кількість алкоголю в крові залежить від трьох речей:

  • кількість випитого алкоголю;
  • коли це відбулося;
  • як організм позбавляється алкоголю.

Вага водія, стать, стан печінки, метаболізм, стрес, кількість їжі і т.д. – усі ці фактори відповідають за швидкість виведення алкоголю із організму. Саме тому лікарі рекомендують уникати поїздок за кермом навіть тоді, коли випито було небагато.

Чи можна протверезіти після сну

Ні. Навіть якщо ви поспите до обіду, доза алкоголю в крові залишатиметься високою. Також не відрізняються ефективністю міцні кофеїнові напої, наприклад, чай чи кава, а контрастний душ лише підбадьорить водія, але не виведе алкоголь із крові.

Як виводяться з організму різні види алкоголю

Пиво

Якщо випити 500 мл пива, його вміст у крові дорівнюватиме нулю вже через 2-2,5 години. Якщо випить 1 літр пива, то повний висновок з організму настане через 4-4,5 години, а 1,5 літра пива виведуть з організму тільки через 7 годин.

Вино

При споживанні 100 мл вина алкоголь зникне з крові через 1,5 години. Якщо було випито 500 мл, його повний висновок настане через 7,5 годин. На виведення пляшки вина потрібно близько 10,5 години.

Горілка

На виведення 100 мл горілки організму знадобиться 4:00. Якщо вип’єте 300 мл, знадобиться 14 годин. А щоб вивелося 0,5 л горілки, потрібно приблизно 24 години.