Про що каже гул автоматичної коробки передач, чи потрібно постійно перевіряти рівень оливи у двигуні, чому не можна смикати дроти свічок запалювання? На ці та інші запитання видання «Автосвіт» відповів начальник відділу оригінального сервісу корпорації «УкрАВТО» Олександр Чаленко.

АКПП то гуде, то безшумно працює. От і не знаю, що думати: зламалася чи ще ні?

Якщо сторонній звук присутній на якійсь одній передачі та зникає при включенні інших передач – несправний якийсь із планетарних рядів, що працюють на цій передачі. Якщо при включенні інших передач сторонній звук не зникає, лише змінює свою тональність, зношені опорні підшипники або вкладки. На жаль, у будь-якому випадку це свідчить про те, що необхідно відвідати сервіс та перебрати коробку передач.

Мій сусід таксист щоранку перевіряє рівень оливи у двигуні. Я спочатку теж перевіряв, але протягом року він не знизився ні на міліметр. І навіщо тоді постійно під капот лазити?

Насамперед не варто порівнювати пошарпану робочу конячку, яку ганяють у хвіст та гриву, та доглянутий сімейний автомобіль, який на тиждень проїжджає менше, ніж таксі за один день. Крім того, заглядання під капот не повинно обмежуватися лише перевіркою рівня оливи у двигуні.

Відкривши капот, перший погляд варто кинути на бачки з різними рідинами (гальма, гідропідсилювач, зчеплення). Всі вони прозорі, а тому одразу видно, чи потрібно щось доливати, чи ні. Другий погляд водій кидає на розширювальний бачок системи охолодження. Пам’ятайте, що заливати розширювальний бачок під шийку – справа марна. Все одно після прогрівання двигуна тосол, що має високий коефіцієнт теплового розширення, підніметься в бачку і рідина виплеснеться на дорогу. Цілком достатньо, якщо охолоджувальна рідина підіймається трохи вище від нижньої позначки бачка. І вже потім, продовжуючи перевірку, потрібно перевірити рівень оливи у двигуні. Нормальна кількість оливи – приблизно на чверть нижче за верхню смужку на щупі.

Слід пам’ятати, що перевищення верхньої смужки для двигуна так само шкідливе, як і опускання рівня нижче допустимого. Заниження рівня призводить до недостатнього розбризкування оливи колінчастим валом, завищення – до видавлювання оливи через сальники та вигоряння його в циліндрах (сизий дим).

Не піддавайтеся паніці, якщо залита у двигун олива темніє вже на другий-третій день роботи. Це свідчить якраз про його гарні мийні якості. Найнебезпечніша ознака – якщо ви, розтерши між пальцями оливу зі щупа, відчули присутність якихось дрібних крупинок. У цьому випадку не відкладайте візит на СТО.

При огляді щупа особливе занепокоєння має викликати не зниження, а підвищення рівня оливи. Це означає, що десь порушилася герметичність систем. Поки немає приводу піддаватися паніці, але двічі на день витягайте щуп і перевіряйте колір оливи. Як тільки вона почала світлішати – ось тоді негайно вирушайте на СТО. Білість оливи – це «емульсія», в систему потрапляє вода!

Те, що «слухати» машину дуже важливо, я розумію. Але як її «слухати»? Особливо якщо радіо постійно грає та шумоізоляція салону хороша?

Звуки, що свідчать про проблеми, і музику, і шумоізоляцію найчастіше успішно долають. Але питання резонне, бо чим раніше почуєш сторонній звук, тим швидше, безпечніше, а головне – дешевше можна впоратися з проблемою. Щоб переконатися в справності машини, потрібно вибрати момент, коли ви проїжджаєте вздовж паркану, стіни або в тунелі, відкрити вікно і вимкнути радіо. При цьому всі шуми, які видає автомобіль, відіб’ються від стіни назад до вас і ви зможете почути кожну дрібницю з тієї симфонії, що виконує ваша машина. У цій музиці допустимі лише легкий шелест шин по асфальту та рівний гул механізмів. Верески, писки, хрускіт, постукування, потріскування та інші неоднорідні шуми, що порушують чистоту мелодії, – неприпустимі.

Машина троїла. Спробував знайти несправну свічку, знімаючи з них дроти. Тепер взагалі не заводиться, навіть стартер не крутить. Пише – несправність двигуна. Що з нею?

Так, була в давнину, коли машини складалися в основному з котушок і механічних контактних пар, така методика пошуку несправностей: на заведеному двигуні по черзі знімати дроти зі свічок. Якщо характер роботи двигуна не змінювався, значить свічка несправна. Зараз, коли роботою двигуна керують комп’ютери та комутатори, подібна перевірка у кращому випадку призведе до запису у пам’яті комп’ютера про обрив. А може і до ламання. Схоже, при смиканні дротів ваш комп’ютер вирішив, що трапилася якась фатальна несправність в електросистемі й тепер чекає, коли ви відвезете машину на діагностику. Стерти комп’ютеру пам’ять можна, відключивши його хвилин на 10-15 від акумулятора. І більше так не жартувати.

Лампочка, що сигналізує про несправність двигуна, горить увесь час, а машина начебто їздить. Це проблема лампочки чи двигуна?

Для роботи інжекторного двигуна критичним є справність датчиків положення колінчастого валу та витратоміра повітря. Без інших він якось здатний працювати, хоча при цьому починає падати потужність і зростати витрата пального. Тому не тіште себе ілюзіями, якщо попри тривожні лампочки, що горять на панелі, і дим з труби, машина все одно продовжує їздити. Краще не чекайте великої проблеми та вирушайте на станцію техобслуговування.