Громадянам України, які втратили автомобіль під час війни, можуть дозволити безкоштовне розмитнення.

Відповідний законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді, наразі він опрацьовується в комітеті.

Зазначається, що в Україні під час воєнного стану багато автомобілів, що належать фізичним та юридичним особам, знищено, пошкоджено або вкрадено російськими окупантами. Для багатьох сімей втрата автомобіля – це суттєва втрата, яка до того ж обмежує їх можливості пересування. Для підприємців втрата транспортних засобів часто призводить до припинення їхньої діяльності.

Однак, наразі немає державної програми підтримки людей, які втратили автомобілі. Тому автори законопроєкту вважають, що держава має можливість надати безкоштовне розмитнення автомобілів особам, які втратили свої ТЗ в результаті бойових дій з російськими окупантами. До цих ТЗ пропонується включити легкові автомобілі, мотоцикли, вантажівки, а також транспортні засоби, призначені для перевезення 10 і більше людей.

Така пільга має надаватися за наявності підтверджуючих документів про те, що автомобіль викрали під час бойових дій, що він під час бойових дій знищений або пошкоджений та не підлягає відновленню.

Документ передбачає, що безкоштовно можна розмитнити стільки транспортних засобів, скільки було вкрадено чи знищено.

«Реалізація законопроєкту не вимагатиме додаткових витрат із Державного бюджету України та/або місцевих бюджетів», – йдеться у пояснювальній записці.

Нагадаємо, станом на травень 2023 року внаслідок війни в Україні знищено або пошкоджено понад 200 тисяч легкових автомобілів.