З 6 травня 2023 року в Україні дозволили заарештовувати рахунки боржників, у тому числі за неоплаченими штрафами за порушення ПДР, на суму менше ніж 100 000 гривень. Таке рішення ухвалив Кабмін, пише today.ua.

Кабмін у березні 2022 року через повномасштабне вторгнення російських окупаційних військ в Україну тимчасово призупинив блокування заарештованих банківських рахунків громадян, борги яких не перевищували 100 000 гривень. Це було зроблено для того, щоб громадяни могли, наприклад, виїхати у безпечні райони, забезпечити себе їжею та водою.

Але з 6 травня 2023 року уряд вимагає, щоб банки знову блокували банківські рахунки громадян, щодо яких відкрито виконавче провадження. Це стосується всіх боржників, в тому числі військовослужбовців, поліцейських, волонтерів, чиновників тощо.

Про блокування рахунків боржників попередив своїх клієнтів найбільший український банк ПриватБанк.

Тепер сотні тисяч українців не зможуть у повному обсязі скористатися своїми грошима у банках. Так, співзасновник Monobank Олег Гороховський заявив, що повернення арешту рахунків торкнеться понад 400 тисяч клієнтів цієї фінустанови.

Але боржники можуть користуватися із заарештованих рахунків сумою до 13 400 гривень у особистих цілях. Для цього потрібно подати заяву на ім’я виконавця із проханням розблокувати рахунок. Після цього виконавець повинен винести постанову про зняття арешту на частину грошей з рахунку та надіслати його до фінустанови.

В Україні поліція щороку виносить щодо водіїв за порушення ПДР десятки тисяч адміністративних протоколів. Далеко не всі водії їх сплачують вчасно, а деякі взагалі не сплачують. Так, у Львові власник автомобіля Peugeot не сплатив своєчасно 76 штрафів за неналежне паркування на паркувальному майданчику. За це у нього вилучили автомобіль.

Адміністративний штраф водії повинні сплатити не пізніше ніж через 15 днів з моменту отримання відповідної постанови. Якщо водій сплатить штраф за порушення ПДР, зафіксоване камерою автофіксації, протягом перших 10 днів, то суму штрафу буде знижено на 50%.

Якщо штраф не сплачено у встановлені терміни, то поліція передає матеріали до Виконавчої служби, яка блокує банківські рахунки боржника. З правопорушника стягується штраф у подвійному розмірі та витрати, що знадобилися на облік правопорушень.

До речі, щодо власника автомобіля Peugeot зі Львова Виконавча служба відкрила 56 виконавчих проваджень, перш ніж вилучили машину. У власника будь-якого вилученого автомобіля є 10 днів, щоб сплатити усі борги.