Згідно з ініційованим законопроєктом №9233 представниками фракції “Слуга народу”, створюються нові умови для конкуренції в сфері паркування з метою елімінації корупційних практик при обранні операторів паркувальних майданчиків.

Голова комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, а також голова партії “Слуга народу” – Олена Шуляк – повідомила про це, інформує «РБК-Україна».

Зараз, згідно з чинним законом “Про благоустрій населених пунктів”, повноваження місцевих органів влади в сфері паркування сформульовані недостатньо чітко, що спричинило відсутність конкуренції на цьому ринку, виникнення корупційних ризиків при обранні операторів паркувальних майданчиків та низьку якість наданих послуг. Шуляк пояснила, що пропонується внести зміни до закону з метою встановлення порядку в цій сфері.

Введення електронних аукціонів для обрання операторів паркувальних майданчиків є одним із способів забезпечення прозорості ринку паркувальних послуг.

“Ми пропонуємо проведення таких аукціонів у рамках електронної торгової системи (ЕТС). Протоколи про проведення електронних аукціонів та укладені на їх основі договори мають бути опубліковані в ЕТС. Також, результати аукціону визначатимуть розмір щорічної плати за облаштування майданчика для паркування”, – зазначила голова відповідного комітету.

За її словами, така система обрання операторів паркувальних майданчиків дозволить зробити процес прозорим, конкурентним та позбавить його корупційних складових.