Сьогодні технології з виробництва ДВЗ (двигун внутрішнього згоряння) дійшли свого піку, це стосується як бензинових, так і дизельних агрегатів. Зокрема, дизельні мотори останніх поколінь зобов’язані не тільки відповідати найжорсткішим екологічним стандартам Euro-6 (а саме Euro-6D), але і демонструвати відмінну паливну економічність.

Видання MMR встановило планку середніх витрат пального у 5.0 л/100 км і проаналізувало, які дизельні автомобілі, представлені в тому числі і в Україні, здатні вкластися у ці межі. Зібравши топ-10 таких моделей, ми описали їх конкретні специфікації нижче. Читайте далі.

10. Alfa Romeo Giulia

Середньорозмірний седан преміум-класу Alfa Romeo Giulia відкриває цей список. Мова іде про єдину наразі доступну дизельну версію для цієї моделі, а саме про двигун 2.2 MultiJet (160 к.с.) з середніми витратами палива 5.0 л/100 км. Трансмісія безальтернативна, це 8-ступенева АКПП (гідротрансформатор) ZF. Важливо, що сама по собі Giulia, окрім економічності, порадує вас філігранно налаштованим шасі з породистими повадками задньопривідного седана D-класу і чудовою динамікою: розгін 0-100 км/год займе 8.2 секунди, а максимальна швидкість дорівнює 220 км/год.

9. Volkswagen Passat

Ще одна середньорозмірна модель, Volkswagen Passat, сьогодні є доступною лише в кузові універсал (Variant), тоді як основний кузов седан минулого року зняли з виробництва. Мова про дизельну версію Passat Variant з мотором 2.0 TDI (150 к.с.) з механічною 6-ступеневою трансмісією і переднім приводом. Витрати пального такого універсала становитимуть 4.9 л/100 км в змішаному циклі. Цікаво, що у випадку цієї самої силової установки, але в парі з автоматичною КПП (7-ст. робот DSG), Volkswagen споживатиме стільки ж дизелю, і розганятиметься за все ті ж 9.1 секунди до 100 км/год, хоч «максималка впаде» з 213 км/год до 210.

8. Opel Crossland

Настав час сірих дизельних мінівенів! Хтось скаже: ну що може бути нуднішим… Проте ми вважаємо, що в наші часи, коли світ захопили безликі кросовери, традиційний однооб’ємний кузов скоріше сприймається як щось «класне», аніж навпаки. Opel Crossland належить до когорти малих мінівенів, тобто є ідеальним для щоденного міського використання, але і для трасових пробігів всією сім’єю годиться – всередині зсувні задні крісла, столики і купа місця вам забезпечено. Середні витрати палива дизельного Opel з французьким мотором 1.5 BlueHDI (110 к.с.) і 6-ступеневою «механікою» дорівнюють 4.8 л/100 км, а максимальна швидкість 185 км/год. Прискорення до «сотні» займе 11.8 с.

7. Ford Focus

Компактний седан Focus забезпечить вам відмінну керованість, якою славилися усі покоління цієї німецької моделі Ford, в поєднанні з практичністю 3-об’ємного кузова. Щодо силової установки, то в цьому рейтингу 4-дверний Ford Focus постає з дизельним агрегатом 1.5 EcoBlue (115 к.с.), що працює у зв’язці з 8-ступеневим «автоматом» (гідротрансформатор). МКПП більше не доступна для цього двигуна, нажаль. Споживання палива при цьому становить 4.7 л/100 км у змішаному циклі. Розгін 0-100 км/год відбудеться за 11 с, а «максималка» дорівнює 190 км/год.

6. FIAT Panda 4×4 Cross

Неймовірний і ні на що не схожий мікро-всюдихід, FIAT Panda 4×4 може потягатися зі справжніми позашляховиками на найрізноманітнішому бездоріжжі, завдяки своїй легкості та вдалій геометрії. Це єдиний повнопривідний автомобіль у нашому списку, проте це не заважає йому споживати палива в районі 4.5 л/100 км. Економічний дизель 1.3 MultiJet (95 к.с.) передає тягу на всі чотири колеса через 5-ступеневу механічну КПП. Маленький FIAT здатен розігнатися до «сотні» за 12.7 с, тоді як максимальна швидкість сягає 168 км/год.

5. Renault Megane

Хетчбек С-класу Renault Megane традиційно здатен зачарувати своєю комфортабельністю і плавністю ходу. Власне, сама модель Megane доступна також як 5-дверний універсал та 4-дверний седан. Втім, компактний хетчбек найбільше символізує те, чим завжди були автомобілі Renault в цьому класі: пруткі та жваві на асфальті, але водночас затишні в салоні. А ще дизельний двигун 1.5 BlueDCI (115 к.с.) порадує вас чудовою економічністю – 4.3 л/100 км. Привід передній, трансмісія 6-ступенева, механічна. Старт «з місця до ста» займає 11.1 с, а максимальна швидкість сягає 190 км/год.

4. Peugeot 308

Прямий конкурент Renault – фірма Peugeot – пропонує свій хетчбек 308 з єдиним дизельним мотором 1.5 BlueHDI (130 к.с.) і лише з 8-ступеневою АКПП (гідротрансформатор) Aisin. Паливна економічність такого 308-го виражається у споживанні 4.0 л/100 км тяжкого палива. Максимальна швидкість французького компакта дорівнює 202 км/год, а час розгону з 0 до 100 км/год займає 12 с. Peugeot 308 в цій генерації отримав менш стриманий, викликаючий дизайн, як екстер’єру, так і інтер’єру. Проте він позбавлений тієї естетики і елегантності, яку пропонує Renault Megane.

3. Audi A3

Продовжуємо зупинятися на компактних хетчбеках, але тепер естафету приймають німецькі моделі. Так, нова Audi A3 демонструє схожі результати споживання палива – 4.0 л/100 км. Справедливий цей показник для А3 з дизельним двигуном 2.0 TDI (150 к.с.) і механічною 6-ступеневою трансмісією. Більш жорстка і гостріша в управлінні, ніж французькі конкуренти, Audi також має кращу динаміку: розгін 0-100 км/год займає 8.5 с, а максимальна швидкість дорівнює 222 км/год. Ви також можете придбати цю модель з 7-ступеневою АКПП (робот S-tronic), технічні характеристики при цьому залишаться майже без змін.

2. Volkswagen Golf

Культовий хетчбек С-класу, Volkswagen Golf 8-го покоління заощадить вам чимало палива, особливо якщо оберете версію з «дизелем» 2.0 TDI (150 к.с.). Разом з МКПП на 6 передач, що приводить у рух передні колеса, такий Golf споживатиме тяжкого палива в обсязі 3.9 л/100 км. Як стає зрозуміло, технічно силова установка Volkswagen та Audi в цьому випадку крайнє схожі, щоби не сказати ідентичні. Попри те, що Golf 8 покоління менше полюбився публіці за попереднього, 7-го, це все ще чудовий автомобіль з вираженим характером і великим іменем.

1. Mercedes-Benz E-Class

Парадоксальна присутність на першому місці великого седана преміум-класу має пояснення: це дизель-гібридна модифікація з індексом 300de. Щоправда, є в E-Class і звичайні дизельні версії початкового рівня, що здатні вкластися в п’ять літрів (4.8) на «сотню». Але автори повважали за більш доцільне підкреслити оригінальність технічного генію Mercedes-Benz, включивши сюди дизель-гібридну версію, що використовує двигун 2.0 CDI + електромотор (306 к.с.), які через 9-ступеневий «автомат» передають тягу на задню вісь. Витрати палива у змішаному циклі типові для сучасних plug-in гібридів: 1.4 л/100 км. При цьому розгін 0-100 км/год займає 5.9 с, найвища швидкість для бізнес-седану це 250 км/год.