В Україні на нових 250 ділянках автомобільних доріг патрульні поліцейські вже вимірюють швидкість автомобілів за допомогою лазерних радарів TruCAM. Про це повідомляє today.ua із посиланням на Патрульну поліцію.

Нові патрулі поліції з радарами TruCAM з’явилися на тих ділянках доріг, де найчастіше трапляються ДТП через перевищення швидкості. Експерти Патрульної поліції проаналізували статистику та визначили такі ділянки.

Навіть під час війни з російськими окупантами патрульна поліція збільшує кількість патрулів із радарами TruCAM. Це робиться для того, щоб зменшити кількість ДТП, які відбуваються з вини водіїв, що перевищують дозволену швидкість руху.

Так, наприклад, у жовтні 2022 року поліцейські патрулі з TruCAM з’явилися на дев’яти нових ділянках автомобільних доріг.

Потрібно зазначити, що в районах, де тривають активні бої з російськими окупантами, поліція не використовує радари TruCAM. Йдеться про Луганську та Донецьку області. У деяких регіонах робота таких пристроїв обмежена. Наприклад, у прифронтових районах Харківської, Сумської, Миколаївської та Херсонської областей.

Водночас, в Україні нерідко патрульні поліцейські неправильно використовують радари TruCAM. Через це у суді штрафи водіям скасовують.

Наприклад, Шостий апеляційний адміністративний суд у своєму рішенні у справі № 752/8928/20 дійшов висновку, що якщо радар TruCam не має пломби, то штраф, виписаний за ним, є незаконним. Щоправда, те, що немає пломби чи її порушено, треба ще довести у суді. Для цього водіям потрібно мати фотографію радара TruCam, на якій видно, що пломби немає або вона порушена. І, звичайно, знадобиться багато часу та грошей на судовий процес.

Потрібно зазначити, що досі в Україні точаться суперечки про те, чи мають поліцейські право вимірювати швидкість автомобілів, тримаючи радар TruCAM у руці, чи він має бути встановлений на тринозі, стаціонарно.

Якщо виходити з Укрметртестстандарту №22-38/49 від 01.10.2019, то лазерний вимірювач TruCAM відноситься до ручних вимірювачів швидкості транспортних засобів, тобто конструктивно створений для утримання в руках під час вимірювання.

Але іноді суди вважають, що такі пристрої мають бути стаціонарно встановленими, оскільки ручний вимір швидкості автомобілів суперечить ст. 40 Закону України «Про національну поліцію».