Від’єднання на ходу колеса завжди призводить до вельми серйозних наслідків.

Вважається, що головною причиною відриву колеса від підвіски є тотальне руйнування кульової опори. Втім, кульова опора зазвичай відвалюється в моменті маневру, коли кермо сильно викручене. Трапляється це на повороті або під час паркування, коли швидкості не високі. Або яма має бути просто вражаючою.

Однак колеса відриває і на прямій, і на хорошій дорозі, пише MMR. Чому так відбувається? Справжній «винуватець» — кріплення: болти, гайки та шпильки.

Колісне кріплення досить міцне і «зірвати» різьблення неймовірно складно. Але з часом метал стає крихким. Як відомо, затягування колісних гайок та болтів має проводитися з тим зусиллям, яке заклав завод-виробник. Саме тому динамометричний ключ – невід’ємний інструмент при знятті-установці колеса.

Друга причина — зворотний бік медалі від першої. Недотягнуті болти регулярно призводять до того, що колеса на ходу відкручуються. Перед тим як колесо відвалюється, машина втрачає керування. Відчувши таку поведінку, треба зупинятися негайно. Після зупинки потрібно оглянути колесо, і, якщо проблему не вдалося вирішити самотужки, повільно доїхати до шиномонтажу.

Третій пункт – для молоді. У середовищі тюнерів-початківців чимало прихильників модних колісних гайок, які переливаються на сонці і демонструють навколишнім крутий характер власника автівки. Проблема в тому, що склад металу такого кріплення невідомий і він може не виконувати свої прямі функції.

Кріплення колісних дисків – запорука безпеки на дорозі. Стан гайок, болтів та шпильок важливий настільки, що необхідно самостійно їх періодично оглядати та перевіряти: чи затягнуте кріплення колеса чи вже розбовталося. Тоді ймовірність трагічного результату зведеться до мінімуму.