При їзді містом у спеку стрілка вказівника температури часто підбирається до червоної зони. А якщо мотор закипить, що робити, щоб не нашкодити йому? Відповіді у матеріалі видання «Автоцентр».

Зростання температури охолоджуючої рідини вище відмітки 85 – 90°С можливе при тривалому русі на низьких передачах, наприклад, у затяжних пробках. Але оскільки в справній системі охолодження закритого типу рідина закипає при 108 – 111 ° С, говорити про закипання двигуна не завжди доречно. У такому разі тепловий режим двигуна зазвичай нормалізується, як тільки автомобіль отримує можливість рухатися на третій-четвертій передачі при середніх обертах колінчастого валу. Якщо дорожня ситуація не дозволяє «вирватися на простір», доведеться зупинитися і, давши двигуну півхвилини попрацювати на холостому ходу, заглушити його для остигання. Можна обійтись і без зупинки – незважаючи на спеку, відкрити всі вікна та включити на повну потужність систему опалення салону.

А якщо пар?

Гірша справа, якщо стрілка приладу, незважаючи на вжиті заходи, продовжує рухатися в червоній зоні, а з-під капота з’явилася пара. Це означає, що рідина, що охолоджує, дійсно закипіла. Якщо відразу ж заглушити двигун, що «кипить», у верхній, найгарячій частині його сорочки охолодження можуть з’явитися пароповітряні пробки. Це часто призводить до місцевого перегріву, пошкодження прокладки і навіть до жолоблення голівки блоку циліндрів.

Накат або пічка

Тому найкраще розігнатися і, вимкнувши передачу, пустити машину накатом при моторі, що працює на холостому ходу. Водяний насос при цьому прокачуватиме рідину по сорочці охолодження. У таких умовах тосол, що переміщається по системі, не встигає закипати в зонах, прилеглих до найгарячіших ділянок блоку і головки циліндрів двигуна; крім того, він охолоджуватиметься в радіаторі, що обдувається потоком повітря, що набігає. Однак у пробці розігнати машину явно не вдасться, тому залишається лише «смажитися» в салоні при ввімкненій пічці.

Кондиціонер заважає

Якщо в машині працює кондиціонер, його слід вимкнути. Справа в тому, що радіатор-конденсор, розташований перед основним, під час роботи системи охолодження салону випромінює тепло. Тепле повітря, що проходить через нього, нагрівається ще більше і відбирає значно менше тепла у радіатора системи охолодження.

Водяне охолодження радіатора

Коли все це не допомагає, можна спробувати при працюючому двигуні рясно поливати радіатор водою (якщо є запас у багажнику). При цьому процес випаровування води з поверхні сот буде супроводжуватися відбором тепла від радіатора.

Долив рідини. Будьте обережні!

У разі коли причиною перегріву є малий рівень рідини в системі її потрібно долити. Але для доливання рідини потрібно на холодному моторі. Коли гаряча система відкривати її небезпечно. Якщо ж ситуація критична і потрібно терміново доливати рідину, що охолоджує, то робити це потрібно максимально обережно. Щоб не обпектися, на пробку слід накинути велику щільну ганчірку, яка не дасть пари прорватися в сторони. Антифриз або воду необхідно доливати малими порціями та тоненьким струменем, щоб уникнути різкого розмаїття температур у деталях системи охолодження. Після цього треба відразу запустити мотор, щоб відновилася циркуляція рідини, що охолоджує, в системі.