Уряд затвердив новий механізм контролю за станом доріг, який включає дозвіл на зупинку вантажівок, що мають ознаки перевантаження, та можливість блокування їх руху у разі відмови від зважування. Про це повідомляє Міністерство відновлення, за даними УНН.

Згідно з деталями, ця постанова стосується супроводу автотранспорту з ознаками перевантаження до найближчого місця зважування та заборони подальшого руху цих транспортних засобів.

Урядова постанова дає інспекторам Державної служби безпеки та транспорту право контролювати дотримання перевізниками вагових норм. Міністерство зазначило, що цей новий інструмент спрямований перш за все на збереження доріг, особливо на тих ділянках, де не встановлені автоматичні системи зважування.

Урядова постанова включає наступні положення:

  • Дозвіл на зупинку автомобілів з ознаками перевантаження та їх супровід до спеціально обладнаного майданчика для зважування (на відстані не більше 50 км).
  • Можливість використання спеціальних блокуючих пристроїв, якщо водій відмовляється їхати до місця зважування або виправляти порушення, якщо факт перевищення дозволених норм підтверджений.

Також визначено ознаки, за яких інспектори Державної служби безпеки та транспорту можуть супроводжувати автомобілі на зважування:

  • Перевищення вантажного простору над бортами.
  • Просідання вузлів підвіски.
  • Відсутність товарно-транспортної накладної або відмова пред’явити її.

“Інспектори Державної служби безпеки та транспорту мають обов’язок записувати всі взаємодії з водіями на відеокамери з метою запобігання будь-яким корупційним діям. Це правило діє з серпня минулого року. Якщо інспектор не зафіксував взаємодію з водієм на відео, його чекає дисциплінарна відповідальність”, – зазначили у відомстві.

Також варто відзначити, що з травня цього року були введені в експлуатацію три системи автоматичного зважування (WIM). Зараз 48 таких систем виявляють порушення на дорогах загальнодержавного значення. Завдяки роботі систем WIM у 2023 році до державного бюджету було сплачено 83 млн гривень штрафів за порушення норм.