В Україні суворо заборонено кермувати автівкою, не маючи водійського посвідчення. За таке правопорушення передбачено суворе покарання – штрафи до 40 тисяч гривень у залежності від ситуації.

Сайт «Pro Гроші» з’ясовував, як саме карають водіїв за керування транспортним засобом без прав.

Стаття 126 КУпАП передбачає адміністративну відповідальність для водія, який керує автомобілем без прав.

Які штрафи передбачені законодавством

  • У випадку, якщо керманич не може надати водійське посвідчення патрульним або свідоцтво про реєстрацію ТЗ, то він має сплатити штраф у розмірі 425 грн.
  • Стандартний штраф за керування авто без водійських прав – 3 400 грн. Причому цю суму має сплатити також і людина-власник ТЗ.
  • Якщо водієві тимчасово заборонено керувати автомобілем, його можуть позбавити водійських прав на термін від 3 до 6 місяців. Але якщо водій знову сяде за кермо без прав або в період тимчасової заборони – йому випишуть штраф у 20 400 грн.

За що виписують найбільший штраф

У тому випадку, якщо водій вдруге перебуватиме за кермом автівки без прав, йому доведеться сплатити вже чималу суму — 40,8 тис. грн.

Водночас, якщо категорія транспортного засобу не відповідає зазначеній у посвідченні, це також кваліфікується як правопорушення — у такому випадку передбачений штраф у розмірі 3 400 грн.