Від 1 червня вантажівки з території рф та білорусі не більше не можуть в’їжджати на територію Польщі через польсько-білоруський кордон. Адже ця країна ввела заборону на в’їзд. Подробиці розповіло видання Ukrainian in Poland.

Чому Польща заборонила в’їзд вантажівкам з рф та білорусі

Як пояснюють у МВС Польщі, такі дії необхідні з міркувань безпеки. Відповідна постанова була опублікована 29 травня. Наразі невідомо скільки часу діятиме заборона. Як заявляють у МВС Польщі:

«Вантажний рух через кордон з республікою білорусь вантажних автомобілів, мототягачів, причепів, у тому числі напівпричепів, та автопоїздів, зареєстрованих на території республіки білорусь або російської федерації, припиняється до особливого розпорядження».

Варто зазначити, що закриття кордонів не суттєво вплине на діяльність білоруських далекобійників. Адже раніше Європейський Союз заборонив вантажні перевезення для росіян та білорусів. Це стосується, в тому числі, й транзитних перевезень. Виключення робилося для:

  • фармацевтичних компаній;
  • медичних вантажів;
  • сільськогосподарські підприємства.

Вони могли в’їжджати на територію ЄС але за наявністю спеціального пропуску.

У білорусі заборону коментують так:

«Нововведення Польщі забороняє суб’єктам господарювання Євросоюзу здійснювати перечеплення білоруських і російських причепів. Перевантаження товарів поки що залишиться актуальним, але це більш затратно за часовими і фінансовими критеріями і ще більше погіршить становище справ європейського бізнесу. Білоруська митниця продовжить вживати всіх заходів для розвитку ЗЕД, максимально можливого оформлення транспорту, ефективного проведення митного контролю».

Варто також зазначити, що у другій половині травня польським перевізникам також заборонили транзит через територію рф. Справа в тому, що деякі вантажі прямували з Польщі до Казахстану, Узбекистану чи Монголії. А тому польські далекобійники були вимушені користуватися російськими дорогами, щоб здійснити перевезення.