Автовласники роками сперечаються, який режим роботи двигуна оптимальний, безпечний та ефективний. Одні переконані, що їздити потрібно переважно на високих обертах. Інші стверджують, що розкручувати двигун небезпечно, тому їздять на низьких обертах. Як справи справді, розповів досвідчений моторист.

Під низькими обертами ми розуміємо оберти до 3000 об/хв. Такий стиль водіння властивий спокійним та неквапливим водіям. Високими обертами називаються такі, що практично досягають відсічення на тахометрі. У такому діапазоні їздять гонщики, які віддають перевагу динамічним розгонам, випередженням і обгонам. Як обидва стилі водіння впливають на стан двигуна та витрату бензину?

Чим погані високі оберти

Постійні поїздки на високих обертах, звичайно ж, погано позначаються на термін служби двигуна. Водії розкручують двигун для досягнення кращої динаміки. На практиці це виходить далеко не завжди, оскільки пік потужності і моменту, що крутить, у бензинових двигунів припадає на середину загального діапазону. Після того як стрілка тахометра переходить через середину, характеристики знижуються. По факту крутити мотор до відсікання в повсякденних умовах розумно лише для того, щоб швидко обігнати іншу машину на трасі.

Через підвищені оберти температурне навантаження, яке припадає на вузли мотора, підвищується. Процес змащування елементів основного агрегату порушується, що веде до передчасного зношування елементів, особливо кривошипно-шатунного механізму.

Цьому є доказ. У відпрацьованому моторному маслі у шанувальників швидкої їзди найчастіше виявляють високий відсоток вмісту заліза, алюмінію, олова та інших металів.

Розрахувати рекомендовані оберти двигуна дуже легко. Для цього потрібно знайти червону зону на тахометрі і від її початку відібрати 1500 об/хв. Ви отримаєте оптимальні оберти.

Чим погані низькі оберти

Низькі оберти негативно впливають термін служби двигуна. Багато автовласників їздять на низьких обертах з однієї простої причини – вони впевнені, що таким чином економлять бензин. Насправді ж низькі оберти далеко не завжди дають змогу зменшити витрату палива. Іноді вони його навіть підвищують, наприклад, під час підйому на гірку під навантаженням. У цей момент у двигуні з’являються вібрації і відбувається детонація, а для підтримки швидкості потрібно енергійніше тиснути на газ і подавати більше бензину. В результаті компоненти двигуна сильніше зношуються та збільшується витрата палива.

Деякі автоексперти радять шанувальникам спокійної їзди іноді навмисно крутити двигун. Це потрібно для того, щоб двигун самоочищався від відкладень, які з’являються та наростають у процесі експлуатації.

Що в результаті

Таким чином, як високі, так і низькі оберти шкодять двигуну автомобіля. Щоб він служив довго, а автомобіль радував чудовою динамікою, потрібно намагатися тримати оберти у безпечному діапазоні. Практично для всіх бензинових двигунів він становить від 1500 до 4000 об/хв.