Суперечки про те, чи можна чи не можна після пуску мотора відразу активувати кондиціонер, не вщухають досі. У кожного «керманича» з цього приводу своя правда. Яка ж дія буде найкориснішою для автомобіля та водія — у матеріалі порталу Avtosota.

Еко

Ваш кореспондент прихильник того, що відразу «охолоджуйку» дійсно краще не вмикати, а почекати хоч кілька хвилин. Адже у спеку салон автомобіля сильно нагрівається. Гарячий пластик, особливо у старих китайських машин, виділяє різні шкідливі речовини. Водій вдихає, скажімо, фракції бензолу, а «кондей» прискорює процес, бо починає ганяти все це салоном.

Нагрів випарника і бактерії

Не забуватимемо, що нагрівається і випарник. Якщо його не чистили, то через повітропроводи в носоглотку потрапляють ще й бактерії, що викликають різні застудні захворювання. Тому легше відкрити вікна, щоб швидко випустити розпечене повітря, ніж змусити напружуватися кліматичну установку. Заодно і здоров’я собі збережете.

Навантаження на двигун

Не слід забувати і про те, що компресор обертається завдяки роботі силового агрегату. А на будь-який двигун внутрішнього згоряння спочатку після пуску йде підвищене навантаження. Йому потрібна енергія, щоб провернути колінвал, а тут втручаються ще й сторонні споживачі.

Навантаження на акумулятор

Несолодко й акумулятору, який змушений видавати підвищений пусковий струм. Якщо постійно користуватися кондеєм таким чином, можна отримати хронічний недозаряд АКБ. Генератор його компенсувати не здатний. Тобто батарея поступово почне деградувати та її доведеться викинути. Або замінити на нову, бажано більшої ємності. Однак зараз будь-яка покупка коштуватиме недешево.

Витрата палива

Йдемо далі. Бажання якнайшвидше охолодитись загрожує зростанням витрати палива. За результатами вимірів низки автоекспертів, у перші хвилини роботи двигуна він підскакує на 25%. Потім, коли двигун виходить на штатний режим, “жор” зменшується. Проте платити за бензин будете більше.

До речі, автовиробники знають про всі ці проблеми і щоб не отримувати масових претензій від власників, передбачили так звані функції відстрочення навантаження. Такі існують, наприклад, у ряду моделей Citroеn: після запуску двигуна кондей і фари включаються тільки через п’ять секунд.