В Україні вартість позик на нові машини в певний момент сягала 21-24% річних, але тепер впала в середньому до 5,5-16,5%. При цьому нові автомобілі в кредит становлять вже понад 12% загальної кількості придбаних авто (до великої війни було 23%).

Про це розповів керівник напряму автокредитування «Глобус Банку» Сергій Кіпоренко, повідомляє «Стіна». За його словами, у 2023 році автокредити переважно пропонуються терміном на 7 років з першим внеском від 20% вартості нового авто (від суми першого внеску залежить розмір нарахованих відсотків).

Експерт пояснив, що ринок автокредитів обвалився після початку повномасштабного вторгнення РФ до України . Кількість куплених у кредит машин впала до 2-3%. Але після звільнення Київщини, Сумщини та Чернігівщини розпочалося відновлення автокредитування, хоч і за підвищеними ставками. Тоді просили до 24% річних, і українці не готові купувати нові авто в кредит за таких умов .

2023 року ситуація змінилася: ставки помітно знизилися (в середньому до 5,5-16,5%), а попит на автокредити пішов нагору. У результаті динаміка виданих автокредитів у порівнянні з початком широкомасштабного військового вторгнення суттєво покращилася :

  • у січні 2023 року кількість придбаних нових авто у кредит становила 9% від загальної кількості угод;
  • у лютому цей показник зріс до 10%;
  • у березні та квітні поточного року – до 12%.

«Багато процесів в економіці країни тісно пов’язані між собою: поновлення автокредитування, розвиток депозитних програм свідчать про зростання довіри до банківського сектору. У свою чергу відновилися й постачання нових автомобілів в Україну «, — пояснив Кіпоренко.

За прогнозом банкіра до кінця року відсоткові ставки можуть зменшитися в середньому на 3-5% . «Продажі нових автомобілів майже вийшли на довоєнний рівень, а це означає поновлення роботи дистриб’юторів, постачальників нових автомобілів в Україні, збільшення кількості кредитних пропозицій від фінансових установ», – вважає Кіпоренко.

Втім, попит на автокредити залежить від регіону. За підсумками січня-квітня 2023 року у топ увійшли:

  • Київ – 48,6% від загальної кількості виданих автокредитів ;
  • Вінниця – понад 10%;
  • Полтава – майже 7%.

«За всіма ознаками дана динаміка простежуватиметься і в найближчі кілька місяців. Перевага Києва безперечна, адже для потенційних покупців автомобілів у кредит найголовніше безпека регіону, лінійка вибору, мережа фірмових СТО тощо», — зазначив Кіпоренко.