Німеччина стала ще однією країною, де посилюють вимоги до українських біженців, які в’їхали до країни на своїх автомобілях.

Для українців вводять обов’язковий технічний огляд автомобілів, які знаходяться у країні понад рік. Про це повідомляють «Факти» із посиланням на DW.

Зазначається, що перевірка буде здійснюватися шляхом спрощеної процедури.

Тобто не будуть перевірятися технічні характеристики транспортних засобів на відповідність вимогам, що діють у Німеччині та ЄС.

Видання пише, що Міністерства транспорту федеральних земель Німеччини наразі завершують обговорення правил, за якими автомобілі українців із тимчасовим захистом зможуть перебувати у країні без реєстрації понад рік (з дати перетину кордону транспортного засобу).

Вони набудуть чинності після того, як федеральні землі окремо ухвалять і оприлюднять документ.

Водночас втратять чинність окремі тимчасові правила у землях, за якими українські автомобілі не потребують реєстрації та техогляду на певний строк. Нові правила для автомобілів з України передбачають продовження до 1 квітня 2024 року пільгового періоду без реєстрації (отримання німецьких номерів) через рік перебування у Німеччині.

Українським водіям, які планують користуватися автомобілями з українськими номерами у Німеччині без необхідності отримання німецької автоцивілки та сплати транспортного збору, необхідно звернутися до відповідних органів обліку автомобілів (Zulassungsstelle) за місцем свого проживання й отримати дозвіл на виняток з обов’язкового обліку автомобілів у Німеччині, який встановлено в § 20 відповідної постанови (Ausnahmegenehmigung).

Такий дозвіл буде видано, за умови, що водій представить довідку про технічний огляд, що проведено уповноваженими компаніями (наприклад, TÜV або DEKRA), а також має автоцивілку для транспортних засобів, які перебувають за межами країни (Grenzversicherung).

Варто пам’ятати, що усі транспортні засоби повинні бути застрахованими. Найпростіший і максимально надійний спосіб для українця — оформлення поліса «Зелена картка».