Проїзд на червоне світло є суворим порушенням Правил дорожнього руху, що несе за собою штраф, а в деяких випадках і позбавлення водійського посвідчення. Але є дуже вузький перелік ситуацій, коли дане порушення не вважатиметься протизаконним, пише Wheel News.

Коли можна їхати на червоне світло

Згідно з ПДР пункту 8.7.3. червоний сигнал світлофора забороняє рух, жовтий, до речі, також, якщо він не мигає.

За не дотримання цього правила, за частиною другою статті 122 КУпАП, на водія накладеться штраф у розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, близько 510 грн.

Винятком є пункт 8.11. ПДР, де зазначено, що водіям, які в разі ввімкнення жовтого сигналу або підняття регулювальником руки вгору не можуть зупинити транспортний засіб у місці, передбаченому пунктом 8.10 цих Правил, не вдаючись до екстреного гальмування, дозволяється рухатися далі за умови забезпечення безпеки дорожнього руху.

Це дуже актуально взимку, коли на дорожньому покритті з’являється сніг та лід. Інколи для уникнення ДТП водії порушують ПДР на слизькій дорозі, але якщо причина тому – погода, штрафні санкції не накладаються.

Звісно, що рух на червоний дозволений спеціальним машинам з увімкненими проблисковими маячками синього або червоного кольору. Про це йдеться у пункті 3.1. ПДР. Оперативні ТЗ у разі винятку можуть не дотримуватись вимог розділів 8 (крім сигналів регулювальника), 10-18, 26, 27 та пункту 28.1 цих ПДР, але обов’язково має бути увімкнений проблисковий маячок синього або червоного кольору, а також спеціальний звуковий сигнал.

Але також водій має пам’ятати, що у разі створення ситуації, яка загрожує його життю та здоров’ю, а також інших учасників руху або пішоходів, згідно з пунктом 2.14 (е) ПДР – можна проїхати на червоний сигнал світлофора.

Важливо також пам’ятати, що сигнал регулювальника має більшу юридичну силу, ніж світлофора. Про це йдеться в пункті Правил 8.3. Отже, якщо ви бачите червоний сигнал, а регулювальник показує “зелений”, то потрібно рухатись, згідно з маршрутом.