Український парламент, Верховна Рада, прийняв законопроєкт №9238, що дозволяє використовувати праворульні автомобілі військовослужбовцям під час воєнного стану та упродовж 90 днів після його скасування.

Як пояснює «АвтоГІД», цей закон легалізує використання транспортних засобів з кермом праворуч, які надходять як гуманітарна, благодійна або міжнародна технічна допомога, а також за умовами міждержавних угод, військовими частинами та підрозділами Збройних Сил України та іншими військовими формуваннями, що утворені згідно з українським законодавством, і державними органами, які беруть участь у стримуванні та відсічі збройної агресії протягом періоду воєнного стану в Україні, а також протягом 90 днів після його припинення або скасування.

Прийняття цього закону стало необхідним у зв’язку зі значною кількістю праворульних автомобілів, які надходять як допомога в умовах поточної ситуації. Законодавство було унормоване з метою зняття будь-яких перешкод для використання цих автомобілів.

Зазначимо, що за оцінками, з початку конфлікту, через кордон України в’їхало близько 96 тисяч автомобілів, які були митними органами розмитнені як гуманітарна допомога. Більшість з цих автомобілів призначалися відповідним бригадам і формуванням Збройних Сил України та Територіальних Оборонних Організацій (ТРО).