В Україні заборонено керувати автомобілем без наявності посвідчення водія. За таке порушення передбачені штрафи, які можуть змінюватись від 425 до 40 000 гривень, залежно від конкретного виду порушення.

Якщо водій не може пред’явити патрульним своє посвідчення водія або свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, йому слід заплатити штраф у розмірі 425 гривень.

У той же час, стандартний штраф за керування автомобілем без посвідчення водія становить 3400 гривень. Цю суму має сплатити як водій, так і власник транспортного засобу, пише The Page.

У тому випадку, коли водію тимчасово заборонено керувати автівкою, то його можуть позбавити водійського посвідчення на термін від 3 до 6 місяців. Але якщо водій знову сяде за кермо без «прав» або в період тимчасової заборони – йому випишуть штраф у 20 400 грн.

Найбільший штраф передбачено, якщо водій знову керуватиме ТЗ без посвідчення. У цьому випадку доведеться сплатити аж 40,8 тис. грн.

Зазначимо, що випадок, коли водій має «права», але категорія ТЗ не відповідає зазначеній у посвідченні, також кваліфікується як правопорушення. У цьому випадку передбачається штраф у розмірі 3400 грн.