Багато водіїв (а це ті, хто ніколи не дивиться під капот), впевнені, що кришка радіатора тільки для стримування антифризу. Однак крім утримання антифризу в системі охолодження, ця кришка має важливіше завдання, пише Znaj.ua.

Кришка радіатора контролює тиск у системі охолодження. Вона оснащена двома клапанами, які відповідають за регулювання тиску. Один з них розслідує тиск усередині системи і, якщо він перевищує допустимі межі, відкривається, випромінюючи надлишковий тиск.

Другий клапан активується при охолодженні двигуна. При зупинці двигуна та зниженні температури антифризу в системі охолодження знижується тиск. Це може призвести до деформації патрубків та пошкодження ущільнень. Щоб запобігти цьому, клапан впускає повітря у систему охолодження у потрібний момент. Іноді ці два клапани поєднуються в одну конструкцію.

Влітку двигун автомобіля працює у навантажених умовах, що знижує ефективність охолодження. Це створює ризик перегріву.

Це явище небезпечне, оскільки може призвести до тріщини у слабкому місці одного з патрубків антифризу або ще гірше – пошкодження прокладки головки блоку циліндрів. У цьому випадку антифриз потрапляє до камери згоряння, а вихлопні гази – до системи охолодження. Це призводить до потреби серйозного ремонту двигуна.

Досвідчені водії змінюють кришку радіатора на літо, щоб уникнути такого сценарію. Ця маніпуляція допомагає уникнути критичних значень тиску в системі охолодження двигуна та запобігає ситуаціям, які можуть призвести до капітального ремонту силового агрегату.