У всесвітньому мережевому просторі з’явилися фотографії, що розкривають дивовижну історію 75-річної вантажівки «Українець». Цей унікальний автомобіль, створений на Дніпропетровському автозаводі, що належить об’єднанню «Південмаш», викликає захоплення серед любителів автотехніки та історії.

Мало відомо, що підприємство “Південмаш”, знамените своїми ракетами, в минулому також займалося виробництвом автомобілів. Вже у кінці 40-х років на цьому заводі була розроблена унікальна модель вантажного автомобіля – ДАЗ-150 “Українець”. Архівні фотографії цієї маловідомої машини оприлюднили на вебсайті Wroom, розкриваючи цікаві факти щодо її створення та характеристик, пише «АвтоГІД».

“Українець” був модернізованою версією популярної моделі ЗІС-150, але відрізнявся своєю оригінальною кабіною в американському стилі з втопленими фарами. Вантажівка була оснащена потужним 90-сильним двигуном і мала велику вантажопідйомність – до 4 тонн. Швидкість руху автомобіля становила до 71 км/год, а середня витрата палива складала 38 літрів на 100 кілометрів.

Попри свою перспективність і успішні випробування, вантажівка “Українець” не отримала широкого визнання через переорієнтацію підприємства “Південмаш” на виробництво ракет. У 1951 році завод став частиною нового об’єднання “Південний машинобудівний завод”, а вантажні автомобілі вийшли з фокусу уваги. Таким чином, було випущено лише 8 прототипів “Українця”, і ні одна з них не збереглася до наших днів.