Часто пішоходи раптово вискакують на перехід перед самим авто. А тим часом правила дорожнього руху чітко регламентують поведінку пішоходів на дорозі.

Про це пише видання «Новини.LIVE».

Як мають переходити дорогу пішоходи

  • Пішоходи повинні переходити проїзну частину по пішохідних переходах, зокрема підземних і надземних, а у разі їх відсутності — на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч (п. 4.7 ПДР).
  • Пішоходам забороняється виходити на проїзну частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху; раптово виходити, вибігати на проїзну частину. Зокрема, й на пішохідний перехід (п. 4.14 ПДР).
  • Пішохід має право на перевагу під час переходу проїзної частини позначеними нерегульованими пішохідними переходами (п. 4.16 ПДР).
  • Водій авто, що наближається до нерегульованого пішохідного переходу, на якому перебувають пішоходи, повинен зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб дати дорогу пішоходам, для яких може бути створена перешкода чи небезпека (п. 18.1 ПДР).
  • На нерегульованих пішохідних переходах пішоходи мають перевагу в русі перед машинами з моменту, коли вони ступили на перехід. Забороняється здійснювати об`їзд пішохода, який перебуває на пішохідному переході незалежно від відстані між ним та транспортним засобом, а також збільшувати швидкість з метою проїхати перед пішоходом, який ступив на нерегульований пішохідний перехід (п. 18.1 ПДР).

Отже, якщо пішохід ще перебуває на тротуарі, а до пішохідного переходу наближається автомобіль, то пішоходу забороняється виходити на «зебру».

Штрафи для пішоходів

  • За перехід пішоходом проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, передбачено штраф 255 грн (ч. 1 с. 127 КУпАП).
  • Якщо правопорушення пішоходу створило аварійну ситуацію, то його оштрафують на 850 грн або відправлять на громадські роботи на термін від 20 до 40 годин (ч. 4 с. 127 КУпАП).