В Україні з’явилися плани обмежити шум, який видають транспортні засоби, особливо гучні вихлопи, що можуть бути сприйняті як щось більш серйозне, ніж просто шумний двигун. Законопроєкт №9564 щодо введення штрафів за надмірний рівень децибел був зареєстрований у Верховній Раді, повідомляє «АвтоГІД».

Згідно з інформацією, надмірний шум, що видають деякі автомототранспортні засоби, може бути досить дратівливим для мешканців та інших водіїв. Саме тому законопроєкт пропонує встановити штрафи, які можуть становити до 34 тисяч гривень. Першорядний штраф складатиме до 17 тисяч гривень, а для повторних порушень штраф зростатиме до 34 тисяч гривень і доповнюватиметься позбавленням прав до шести місяців.

Один з ініціаторів законопроєкту, народний обранець Ярослав Железняк, зазначив, що гучний вихлоп деяких автолюбителів, особливо гонщиків на спорткарах та мотоциклах, може бути таким жахливим, що створює враження, ніби це ракетний удар або іранський “шахед”. Він додав, що цей законопроєкт має за мету захистити спокій та безпеку громади.

Проте, для об’єктивного вимірювання рівня шуму, поліція та інші уповноважені органи будуть використовувати спеціальні шумоміри. Ці прилади мають бути сертифіковані та повірені та містити ненаправлений мікрофон, підсилювач, коригувальні фільтри, детектор, інтегратор та індикатор. Але, не дивлячись на це, в Києві машини почали забирати на штрафмайданчик вже зараз, ще до підписання закону. Чим керуються поліціянти, не повідомляється. Але виглядає дивно.