Останнім часом українська громадськість стала свідком значущих змін в правопорушеннях, пов’язаних з транспортними засобами. Зокрема, Кабінет Міністрів України реформував процедуру тимчасового затримання автомобілів поліцією. Ці нововведення спровокували активні обговорення і розділили громадську думку. Передає Автогід

До цього часу для затримання автомобілів вимагалися два свідки (поняті), які були необхідні для забезпечення законності та недопущення зловживань з боку правоохоронців. Однак нові зміни дозволяють поліціянтам вилучати автомобілі без участі свідків, за умови документування затримання фото- або відеоматеріалами, тому існує побоювання щодо можливого зловживання владою з боку правоохоронців.

Згідно зі змінами, якщо технічно неможливо здійснити фото чи відеозйомку, залишається старий регламент залучення свідків до процедури. Такий поділ дозволяє забезпечити справедливість і уникнути ситуацій, де поліціянти можуть діяти на власний розсуд.

Не менш важливою є інформація про термін затримання автомобіля за адміністративне правопорушення. Зараз він складає максимум 3 доби до вирішення справи. Цей термін рахується з моменту складання акта огляду, або з моменту доставлення транспортного засобу на спеціальний майданчик для зберігання.