У сучасному світі надійність для автовиробників при створенні машини знаходиться на одному з останніх місць, а на чолі поставлено продуктивність, економічність та екологічність.

Якщо раніше двигуни більшості авто були здатні виходжувати чи не під 1 мільйон кілометрів, то сьогодні позначка 150-200 тисяч км без капітального ремонту вже може вважатися успіхом.

Втім, навіть незважаючи на загальну негативну тенденцію в цьому питанні на ринку все ще залишаються окремі автомобілі, мотори яких при дбайливій експлуатації здатні подолати до 500 тисяч кілометрів. Що цікаво, здебільшого це машини бюджетного класу, пише Wheel News.

Renault K4M

1,6-літровий бензиновий мотор компанії «Рено» веде свій родовід з 90-х, коли надійність була пріоритетом для більшості автомобільних компаній. Бензиновий агрегат став добре відомий у Україні за моделями Renault Logan, Renault Sandero, у яких при грамотному обслуговуванні здатний проїжджати без капремонту до 500 тисяч кілометрів.

Renault K7M

Родич K4M, який також ставився на «бюджетники» Renault, що відрізняється від сучаснішого мотора французів відсутністю гідрокомпенсаторів, що призводило до необхідності кожні 30 тисяч км регулювати клапан.

Двигун стійкий до перегріву і здатний стійко переносити навіть найважчий ремонт у гаражних умовах. При своєчасній заміні масла можна розраховувати на те, що автомобіль з ним без проблем проїде щонайменше півмільйона кілометрів.

Kia/Hyundai G4FC

1,4- і 1,6-літрові мотори серії G4FC, які стали серцем корейських бестселерів в Україні Kia Rio і Hyundai Solaris, мали більшу потужність, ніж «реношні», але мали одну неприємну особливість, пов’язану зі «слабкими» каталізаторами. Проте багато машин з таксопарків примудрялися накочувати з ними аж до 500 000 кілометрів.

Toyota 2AR-FE

Незважаючи на алюмінієвий блок циліндрів 4-циліндровий бензиновий 2,5-літровий «атмосферник» компанії «Тойота», що ставився на кросовер RAV4 і седан Camry, має значний ресурс, який при особливій увазі до мотора з боку його власника може досягати позначки півмільйона. Головне «годувати» його якісним паливом та використовувати перевірене масло.