Віднедавна в Україні працюють нові правила щодо отримання водійських прав, а також термінів їхньої дії. Перший документ видається Сервісними центрами МВС терміном на 2 роки, після закінчення яких він стає недійсним і його необхідно обміняти.

Одного з власників таких прострочених «тимчасових» прав нещодавно зупинила поліція, склавши у відношенні нього постанову за керування транспортним засобом без дійсного документа на відповідне право (ч. 2 ст. 126 КУпАП).

Штраф за таке порушення — 3400 гривень. Однак в Україні на час дії воєнного стану діє постанова Кабміну №184 від 03.03.2022, яка дозволяє використання «протермінованого» водійського посвідчення.

Поліцейські знали це, але все одно вирішили притягнути водія до адміністративної відповідальності, мотивувавши свої дії тим, що автомобілісту нічого не заважало замінити «тимчасове» посвідчення з початку воєнного стану.

Якби водій погодився заплатити штраф, то на цьому все й закінчилося б. Але чоловік вирішив звернутися до суду, який, з огляду на дію зазначеного нормативного акта Кабміну, і визнав покарання позивача незаконним, а аргументацію поліції — необґрунтованою.