В умовах воєнного стану особливих правил повинні дотримуватися усі без виключення громадяни. Так, наприклад, водіям наразі заборонено користуватися автомобільними реєстраторами.

Про це нагадав очільник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк, пише видання «Pro Гроші».

Річ у тому, що завдяки відеореєстраторам ворог може отримати інформацію про об’єкти військової та цивільної інфраструктури, переміщення та місця дислокації Сил оборони. Вітюк також зазначив, що дані з камери в машині російські спецслужби можуть отримати навіть без відома власника.

«Слід розуміти, що коли є відеореєстратор – це сотні тисяч людей і відповідно сотні тисяч точок входу і отримання інформації», — сказав він.

Водночас камери відеоспостереження, які у цілодобовому режимі працюють в багатьох містах України, менше загрожують безпеці країни під час війни. Втім СБУ все одно тримає це питання на контролі.

«Звісно, камери – це загроза, і цим питанням ми також займаємось. Є різні виробники програмного забезпечення та програмно-апаратних комплексів, які використовуються у засобах спостереження. І до багатьох є питання, що можна потрапити і отримати доступ», — додав Вітюк.

Що загрожує водіям за увімкнений відеореєстратор

У Кримінальному кодексі України невдовзі після початку повномасштабної війни з’явилася додатково стаття 114-2, яка передбачає до 12 років ув’язнення за несанкціоноване розповсюдження зазначеної вище інформації.

Однак сам факт зйомки дорожньої обстановки під цю норму не підпадає, але автомобілістам радять не використовувати фото- та відеофіксацію на час воєнного стану.