В Україні є досить сприятлива економічна кон’юнктура для розвитку автокредитування. Ба більше, наразі в українців є топ улюблених автомобілів, які вони купують найчастіше.

Про це повідомив керівник напрямку автокредитування ГЛОБУС БАНКУ Сергій Кіпоренко, інформує видання «Pro Гроші».

У найближчі 1-1,5 місяця середні ставки за автокредитами можуть знизитися. Залежно від розміру першого внеску та терміну позики вони складатимуть до 12% річних. Все це пов’язано з вересневим зниженням облікової ставки до 20% та прогнозом НБУ щодо її подальшого зниження до кінця року до 18%.

«Зростання доступності кредитів позначиться на зростанні продажів. А найголовніше: майже всі рішення будуть спрямовані на те, щоб у потенційного покупця автомобіля був досить широкий вибір як кредитних умов, так і автобрендів», – говорить експерт.

Динаміка продажів лише росте

З початку року, особливо в літній період, спостерігається досить позитивна динаміка продажів нових автівок в кредит. Станом на початок вересня в загальній структурі продажів кількість автомобілів, придбаних за допомогою кредиту, вже складає понад 12% проти 8% на початку поточного року.

«До кінця року кількість придбаних автомобілів у кредит може зрости до 1 500 штук на місяць», — наголосив Сергій Кіпоренко.

Які автомобілі найчастіше купують українці

До цього списку увійшли:

  • SKODA (понад 20% від загальної кількості придбаних авто в кредит);
  • RENAULT (20%);
  • VOLKSWAGEN (17%);
  • TOYOTA (17%);
  • BMW (13-15%).

Частка придбаних авто в кредит автомобілів інших брендів складає близько 11-13%. Однак до кінця року популярність брендів істотно не зміниться. Адже вибір бренду і моделі напряму залежить від кількох важливих показників:

  • широкий асортимент (модельний ряд) автомобільного бренду та привабливі умови кредитування;
  • вартість постгарантійного обслуговування (ціна на запчастини та вартість техобслуговування, наявність конкурентної кількості сертифікованих СТО тощо);
  • можливість продати автівку на вторинному ринку за ціною до 50-60% від її початкової вартості (залежно від пробігу та терміну користування автомобілем, але не більшим за 3 роки).

Головні поради тим, хто планує вперше придбати авто у кредит

1. Звернутися до фінустанови, що надає мінімум 2-3 варіанти автокредитів.

2. Фінансова установа має запропонувати досить широку «лінійку» партнерських програм з різними автобрендами за категоріями «економ», «бізнес», «преміум».

3. Варто орієнтуватися на співвідношення цінової категорії авто з умовами кредитної програми, щоб виплати за нею не перевищували 30% від щомісячного доходу позичальника.

Наразі економічна кон’юнктура є досить сприятливою не лише для розвитку автокредитування.