Майже всі сучасні автомобілі обладнані різними системами безпеки, включно з системою стабілізації ESP. Є кілька причин, через які досвідчені водії відключають її взимку, пише «Автосвіт».

Система ESP сприяє пересуванню автомобіля заданим курсом по трасі, а також запобігає пробуксовуванню коліс відносно дорожнього покриття. Такий ефект стабілізації досягається завдяки гальмуванню коліс, що пробуксовують, і зменшенню подачі пального у двигун.

Напевно, у багатьох водіїв були ситуації, коли на слизькій дорозі активована система ESP при натисканні на педаль «газу» призводила до того, що автомобіль замість розгону повільно рушає з місця. Це тому, що ESP «обмежує» потужність двигуна якщо виникає пробуксовування коліс. Вимкнення системи ESP допомагає автомобілю швидше набрати швидкість та зберігати стабільність автомобіля під час пересування снігом або зледенілою дорогою.

Також відключення ESP допомагає у ситуації, якщо машина застрягла у снігу. Так простіше вибратися з кучугуру методом класичного «розгойдування».

Система стабілізації може виручити під час занесення, особливо на високій швидкості, коли за кермом початківець, який не володіє навичками водіння в екстремальних умовах. Досвідчені ж водії вимикають ESP, щоб повністю тримати автомобіль під контролем і дозволити йому увійти у керований занос.

Але попереджаємо – якщо у вас є хоч крапля сумніву, що ви здатні впоратися з керуванням автомобіля взимку без системи ESP, ніколи не вимикайте її!