Сучасні “лежачі поліцейські” стали стандартним явищем не лише в мегаполісах, але і в провінційних населених пунктах. Незважаючи на те, що автошколи ретельно навчають керувати штучними дорожніми перешкодами, на практиці водії, схоже, ігнорують ці уроки.

Спостереження за тим, як водії реагують на “лежачих поліцейських”, показує різноманітні підходи. Дехто розпочинає гальмування заздалегідь, інші тільки тоді, коли опиняються небезпечно близько до перешкоди.

Деякі водії намагаються об’їхати “лежачого поліцейського”, проїжджаючи по тротуарах на нормальній швидкості, тоді як ті, хто дбає про підвіску, можуть вибрати діагональний шлях. Задається питання: який спосіб є найбільш оптимальним у зіткненні з “лежачим поліцейським”?

Правильний підхід – передчасно затормозити, знизивши швидкість, щойно перешкода стає видимою, пише SUV News. По мірі наближення до перешкоди гальмо відпускається, і після подолання лежачого поліцейського можна навіть використовувати легке прискорення.

Неправильне гальмування прямо перед перешкодою або за кілька сантиметрів від неї пов’язане зі зміщенням ваги автомобіля вперед (згідно з законами фізики). Це створює значне навантаження на підвіску.

Ідея різко набирати швидкість перед лежачим поліцейським, щоб не відчути перешкоду, є необгрунтованою. Якщо ви не хочете витрачати гроші на ремонт підвіски, ризикувати не варто.

На деяких старих “лежачих поліцейських” може утворитися колія, яка полегшує проїзд. Але категорично не рекомендується намагатися об’їхати бордюрами, оскільки це може пошкодити обід колеса або створити небезпеку для пішоходів та мотоциклістів. Крім того, це призводить до зайвого навантаження на шасі.

Для тих, хто справжньо турбується про своє авто, рекомендується рухатися не швидше 20 км/год. Передчасне гальмування має вирішальне значення, особливо для спортивних автомобілів з мінімальним просвітом, де рекомендується знизити швидкість до 10 км/год та зупинитися безпосередньо перед перешкодою.

Хоча це може викликати неприємності для водіїв, що йдуть ззаду, збереження цілісності автомобіля повинно мати важливість.

Якщо ви не помітили знак і наближаєтеся до лежачого поліцейського на швидкості, з якою неможливо впоратися при різкому гальмуванні, рекомендується для початківців застосовувати метод різкого натискання на педаль гальма безпосередньо перед поліцейським і майже миттєвому її відпусканні. Практика при низьких швидкостях є необхідною для вивчення моменту натискання та відпускання педалі гальма, щоб подолати лежачих поліцейських без шкоди для підвіски.