Святошинський районний суд у Києві виправдав водія, якого поліція неправомірно вирішила притягнути до відповідальності за невиконання вимоги зупинки. Суд, що розглядав справу за статтею 122-2 (невиконання водіями вимог зупинки), визначив: вимоги поліцейських щодо зупинки транспорту мають бути адресними, конкретними та обґрунтованими.

Подія трапилася 20 жовтня 2023 року на вулиці Туполєва в Києві, коли поліцейські зупинили автомобіль Tesla Model X, пише SUV News. Водію було пред’явлено звинувачення в невиконанні вимоги зупинки, яка була подана з використанням миготливих маячків і звукового сигналу. Патрульний автомобіль розпочав переслідування, під час якого Tesla була примусово заблокована.

Однак водій відмовився визнавати свою провину, стверджуючи, що він дотримувався всіх правил руху та не отримав відповідних сигналів від поліцейських. У ході судового розгляду обвинувачений вказав, що в момент події він рухався крайньою правою смугою і не порушував швидкісних обмежень.

Суд, аналізуючи відеозаписи з нагрудних відеокамер поліцейських, визнав, що немає достатніх доказів того, що вимога зупинки була адресною та конкретною. Також було вказано, що відсутній відеозапис від системи відеомоніторингу “Безпечне місто”, який міг би роз’яснити обставини інциденту. Суд визнав протокол про адміністративне правопорушення незаконним, оскільки не доведено вину водія.