В Україні можуть скасувати податки на пікапи. Так, Міністерство оборони ініціювало звернення до комітету Верховної Ради з проханням звільнити імпорт цих автівок під контракти відомства по нульовій ставці мита та ПДВ. Це дозволить провести закупівлю за найнижчими цінами та придбати більшу кількість транспорту, необхідного нашим захисникам.

Про це повідомляє «Інформатор» із посиланням на інформаційно-аналітичну групу Autoconsulting. У матеріалі пишуть, що Міноборони вже подало до Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики відповідний лист. Голова комітету Данило Гетманцев передав запит у Міністерство фінансів, а далі за зміни мають проголосувати парламентарі.

Якщо прохання МО буде виконано, це дозволить купувати пікапи для війська на 32% дешевше, а значить – більшу кількість. Як зазначила радниця заступника міністра оборони Дана Ярова, це дасть змогу поставити у рівні умови і волонтерські фонди, і дистриб’юторів автівок.

За її словами, раніше волонтери, які завозили машину, при наданні на митницю листа військової частини, в яких рухається авто, розмитнює її під нульову ставку мита та без ПДВ. Водночас військова частина зобов’язана поставити таку машину на свій баланс.

У свою чергу, дистриб’ютор, який завозить таке саме авто, має заплатити мито 12% та ПДВ 20%. Це підвищує вартість автомобіля на 35%, враховуючи мультиплікатор. Якщо ж Верховна Рада підтримає зміни до оподаткування контрактів для Міноборони, ця різниця зникне.

Крім того, Агенція оборонних закупівель планує провести аукціони з нульовою ставкою очікуваної вартості. Це потрібно, щоб ринок дав свою зважену ціну, а оборонне відомство не давало орієнтир, скільки коштів може витратити.