Міністерство оборони України прагне прискорити закупівлю пікапів для Збройних сил, пропонуючи звільнити від сплати мита та ПДВ імпорт автомобілів за контрактами. Після попередньої невдалої спроби закупити пікапи через тендер Міністерство звернулося за допомогою до Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики.

Голова комітету Данило Гетманцев направив запит до Міністерства фінансів України для погодження. Згодом Верховна Рада України повинна буде проголосувати за запропоновані зміни, пише Avtosota.

Звільнення від сплати митних зборів та ПДВ для транспортних засобів, що закуповуються за контрактами Міністерства оборони, може призвести до значного скорочення витрат – приблизно на 32%. Таке зниження вартості дозволить закупити більшу кількість транспортних засобів, необхідних для потреб оборони.

Дана Ярова, радник заступника міністра оборони, зазначає, що ця зміна вирівняє умови для волонтерських фондів та дистриб’юторів автомобілів.

За нинішньої системи, волонтер, який ввозить автомобіль для військових потреб, може розмитнити його за нульовою ставкою мита та без ПДВ за умови надання листа від військової частини, яка отримує автомобіль. При цьому автомобіль має бути зареєстрований на балансі військової частини.

Натомість дистриб’ютори, які імпортують подібні автомобілі, сплачують 12% мита та 20% ПДВ, що призводить до збільшення вартості автомобіля на 35%.

Ухвалення запропонованих податкових змін Верховною Радою усуне цю невідповідність, забезпечивши паритет у процесі імпорту для Міністерства оборони та інших суб’єктів.

Крім того, Агентство оборонних закупівель планує проводити аукціони з нульовою очікуваною вартістю. Ця стратегія має на меті запобігти створенню ринкового прецеденту щодо можливостей Міністерства оборони витрачати кошти на пікапи, заохочуючи ринок пропонувати справедливу та конкурентну ціну.

Успіх цих ініціатив тепер залежить від підтримки Міністерством фінансів та Верховною Радою запропонованих змін в оподаткуванні. Очікується, що цей крок суттєво допоможе Міністерству оборони в ефективному оснащенні Збройних Сил необхідними транспортними засобами за більш доступними цінами.