В Україні знову хочуть посилити відповідальність водіїв транспортних засобів. Відповідний проєкт закону вже зареєстрований у Верховній Раді, передає «Автотема».

Відтак, планується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими буде встановлена відповідальність для осіб, що керують транспортними засобами, обладнаними шинами з порушенням встановлених нормативів.

Для використання шин, які не відповідають сезонним вимогам, депутати хочуть встановити штраф у 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1 700 гривень. Повторне порушення обійдеться водіям покаранням у розмірі від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів (від 3 400 до 8 500 гривень), а також втратою «прав» на термін від 3 місяців до півроку.

У пояснювальній записці авторів законопроєкту відзначається, що його прийняття сприятиме підвищенню рівня усвідомленості водіїв на дорозі та використанню адміністративної відповідальності, передбаченої частиною 1 статті 121 Кодексу України про адмінправопорушення («Порушення правил керування або експлуатації транспортного засобу, правил користування ременями безпеки або мотошоломами») за невідповідність встановлених на транспортному засобі шин, що не відповідають вимогам стандартів, ПДР та технічної експлуатації.