Українцям показали перелік моделей авто, які у 2024 році підпадають під податок на розкіш. Всього до цього списку увійшли 184 моделі таких марок як: Aston Martin, Audi, Bentley, BMW, Cadillac, Jaguar, Land Rover, Lexus, Maserati, Mercedes-Benz, Porsche, Rivian, Tesla.

Про це стало відомо завдяки повідомленню прес-служби Міністерства економіки, передає Znaj.ua.

Важливо відзначити, що платити податок на розкіш потрібно не за кожен автомобіль, а лише за той, вартість якого становить від 375 мінімальних зарплат та віком до 5 років.

З січня 2024 року мінімальна зарплата становить 7100 гривень, а це означає, що якщо вартість вашого авто вища за 2 662 500 грн, то вам доведеться заплатити за нього податок на розкіш.

Щодо сплати, то фізичним особам це потрібно зробити протягом 60 днів після отримання повідомлення; а юридичним особам — авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом, що відображаються у річній податковій декларації.

Що має на увазі під собою «податок на розкіш»

«Податок на розкіш» – так неофіційно називають деякі податки на майно, розмір яких встановлюють місцеві ради, якщо їх не визначено у Податковому кодексі. Гроші від сплати цього податку надходять до державного бюджету України.

Є два такі податки:

  • транспортний податок (стаття 267 ПКУ);
  • податку нерухоме майно, крім земельної ділянки (стаття 266 ПКУ).

При оподаткуванні не береться до уваги ані обсягу двигуна, ані марка, ані тип палива, а лише рік випуску та середня вартість на ринку.