В Україні через подорожчання бензину та дизельного палива спостерігається попит на встановлення газобалонного обладнання. Головний сервісний центр МВС розповів, як правильно перереєструвати автомобіль після встановлення ГБО, інформує today.ua.

Власник автомобіля, на який встановили ГБО, повинен протягом 10 днів перереєструвати автомобіль (інакше його оштрафують). Це робиться у будь-якому територіальному сервісному центрі МВС. Наявність автомобіля не є обов’язковою.

Адміністратору сервісного центру МВС потрібно пред’явити такі документи: український паспорт, ідентифікаційний номер, свідоцтво про реєстрацію ТЗ, акт приймання-передачі автомобіля, свідоцтво про узгодження конструкцій, а також сертифікат відповідності чи акт технічної експертизи. Юридичним особам ще потрібен наказ керівника підприємства щодо призначення відповідальної особи.

Де видають акт приймання-передачі автомобіля? Його треба взяти на підприємстві, яке встановлювало ГБО. Свідоцтво про узгодження конструкцій також видає підприємство, яке встановлювало ГБО.

Після перереєстрації власнику автомобіля видають нове свідоцтво про реєстрацію. До нього вноситься запис про встановлення газобалонного устаткування.

В Україні за порушення при оформленні ГБО та його експлуатації передбачено штраф у розмірі 340 гривень. При повторному такому правопорушенні протягом року водія можуть позбавити водійського посвідчення на строк від 3 до 6 місяців або піддати його адміністративному арешту на 5-10 діб.

У Верховній Раді ще у 2021 році зареєстрували законопроєкт №6379, який передбачає зниження штрафу за порушення при оформленні ГБО та при його експлуатації. Цей документ пропонує знизити штраф до 170 грн за перше порушення, а за повторне порушення протягом одного року штрафувати на 340 грн. Але цей законопроєкт народні депутати ще не розглянули навіть у першому читанні.

Тим часом, в Україні зараз автогаз у середньому коштує 27,91 грн за літр, бензин А-95 – 52,81 грн за літр, а дизельне паливо – 53,20 грн за літр. Найдешевше заправити автомобіль із ГБО можна у Київській та Вінницькій областях. Там автогаз у середньому коштує 27,51 та 27,55 грн за літр відповідно.

Нагадаємо, в Україні планують підняти акцизи на бензин, дизельне паливо та автогаз, щоб привести їх у відповідність до європейських акцизів. Міністерство фінансів вже розробило відповідний законопроект.