Верховна Рада пропонує посилити для водіїв відповідальність за порушення одного із правил дорожнього руху. Законопроєкт №11111 опубліковано на сайті парламенту від 22 березня 2024 року, повідомляє «Стіна».

Автори документа пропонують суворіше карати водіїв за те, що ті не надали переваги під час руху транспортним засобам, які мають на це право.

Тобто це транспорт аварійно-рятувальних служб, швидкої медичної допомоги, пожежної охорони, поліції, які рухаються із включеними спеціальними світловими або звуковими сигнальними пристроями.

Також штраф випишуть, якщо водій не пропустить маршрутні транспортні засоби, які залучені для перевезення груп дітей, включаючи порушення правил руху та зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів, а також порушення правил зупинки, стоянки, що створюють перешкоди дорожньому руху.

Пропонується внести зміни до ст. 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Зокрема встановити нові штрафи водіям.

Санкція статті передбачає накладення штрафу у розмірі від 100 до 150 мінімумів доходів громадян, ці суми становлять 1700–2550 грн. Також можуть позбавити права керування транспортними засобами на строк від 6 місяців до одного року.

За порушення, які спричинили або могли спричинити створення загрози життю та/або здоров’ю людей, — штраф у розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів, а це суми 3400 грн. — 5100 грн, а також позбавлення права управління на строк від 5 до 10 років.

У записці пояснення автори законопроєкту пояснили, що посилення покарання потрібне, оскільки учасники дорожнього руху часто порушують Правила дорожнього руху в частині переважного безперешкодного проїзду машин, які мають право на надання переваги під час руху.

Тим самим це їм заважає оперативно прибути до місця призначення та своєчасно надати необхідну допомогу або усунути небезпеку, і це, своєю чергою, ставить під загрозу людські життя.