Ціни на автомобільне пальне в Україні знову готуються до збільшення. Уряд запропонував змінити акцизи на нафтопродукти, що призведе до поступового підвищення цін на бензин, дизельне паливо і скраплений газ. Це рішення ухвалено в умовах необхідності збільшення надходжень до держбюджету і під егідою євроінтеграції.

За пропозицією уряду, зміни в розмірі акцизів запроваджуватимуть поетапно, починаючи з липня поточного року і закінчуючи 2028 роком. Перший етап передбачає збільшення акцизу на бензин на 29,1 євро за тисячу літрів, на дизельне паливо – на 38,1 євро і на скраплений газ – на 3,6 євро. Після цього передбачається ще чотири етапи підвищення сумарної ставки акцизів, пише «Твоя машина».

Причини такого рішення включають в себе не тільки прагнення до євроінтеграції, а й необхідність збільшення доходів держбюджету, особливо в умовах зростання фінансових потреб на оборону країни. Очікується, що після ухвалення цього закону додаткові кошти в розмірі близько 1,6 млрд гривень надходитимуть до бюджету щомісяця.

Що стосується цін на паливо, якщо зміни будуть ухвалені парламентом у найближчі два місяці, то перше зростання цін очікується вже на початку липня. За оцінками експертів, бензин може подорожчати на 1,5 гривень за літр, дизельне паливо – на 1,2 гривень за літр, а скраплений газ – приблизно на 10 копійок за літр. Сумарно, після проходження всіх етапів введення нових акцизів, дизельне паливо подорожчає на 7,3 гривні, бензин – на 9,6 гривні за умови збереження поточного курсу гривні.