Далекого 1961 року Львівський автомобільний завод створив новаторський прототип під назвою ЛАЗ «Україна». Дизайн автобуса був натхненний космічними мотивами, а його зовнішній вигляд був унікальним поза часом.

Навіть через 30 років, у 1990-ті роки, в епоху «біодизайну», його обтічні контури кузова приймали за нову модель іноземного виробника.

Про цей дивовижний автобус розповів портал Znaj.ua.

Цей автобус випередив свій час за технічними характеристиками. Він мав безкаркасний (несучий) кузов місткістю 36 осіб. Автобус оснащений найновішим двигуном від ЗІЛ-130 потужністю 150 кінських сил, що дозволяло розвивати швидкість до 100 км/год.

5-ступінчаста коробка передач із синхронізаторами полегшила роботу водія. На ЛАЗ «Україна» були встановлені пневмогідравлічні гальма, система, яка випередила свій час та була реалізована лише у 1990-х роках на моделі ЗІЛ «Бичок».

Він також мав пневматичну підвіску кузова та двосторонні амортизатори. Однією з його новаторських особливостей стало використання замість звичних напівжорстких сидінь зручних крісел, запозичених із пасажирської авіації, що робило його винятково зручним для громадського транспорту.

У 1962 році автобус ЛАЗ-«Україна-1» з’явився у фільмі «Королева бензоколонки».

Навіть сьогодні, з деякими сучасними оновленнями, такими як світлодіодна оптика, ЛАЗ «Україна-1», як і раніше, мав би футуристичний вигляд і міг би легко спантеличити фахівців з автобусної техніки завдяки своєму непідвладному часу дизайну та інноваційним функціям.