Народний депутат України, член парламентського комітету з питань національної безпеки, розвідки та оборони Федір Веніславський прокоментував процедуру вилучення власних автомобілів відповідно до нового закону про мобілізацію. Про це пише «Фокус».

Нардеп акцентував на тому, що згідно з правилами воєнного стану вилучення транспортних засобів у громадян України для потреб армії цілком легітимне.

«Конституція України допускає обмеження прав свобод людини і громадянина. В тому числі в питаннях володіння і користування, розпорядження своєю власністю, держава може обмежити це право в умовах воєнного стану. Це правило, за великим рахунком, існує в нинішньому законі про мобілізацію, яке передбачає можливість мобілізації транспортних засобів підприємств, організацій і громадян», — пояснив Веніславський.

Проте він зауважив, що йдеться насамперед не про легкові автівки, а про такі транспортні засоби, які можуть бути застосовані для виконання бойових або логістичних операцій. Тобто це — специфічні транспортні засоби на кшталт вантажівок або позашляховиків, які зможуть допомогти Силам оборони України при перевезенні боєприпасів, особового складу, або спеціальної техніки, яка може з інженерного погляду забезпечити певні процеси і дії.

«Легкових транспортних засобів точно в таких потребах немає. Тому ніхто не буде вилучати звичайні автомобілі легкові, які є в громадян», — заспокоїв депутат.

При цьому Веніславський зазначив, що загалом це положення дійсно передбачає тимчасове або безповоротне вилучення транспортного засобу, але з компенсацією його вартості.

І додав, що у законопроєкті зроблено таке уточнення: якщо транспорт, котрий хочуть вилучити, є єдиним засобом забезпечення існування людини, то цього не робитимуть у жодному разі. Так само не вилучатимуть автомобіль, якщо він у власника один.

«Але якщо є більше транспортних засобів, ніж один, якщо вони можуть потенційно бути пристосовані до виконання завдань сектору безпеки і оборони, то вони можуть бути вилучені», — підсумував Веніславський.