Днями Верховна Рада на тлі повномасштабного вторгнення та агресії рф ухвалила законопроєкт про посилення мобілізації №10449. Нормативний акт, серед іншого, дозволяє мобілізувати в армію приватні транспортні засоби громадян. З’явилися подробиці, як це відбуватиметься.

Головна умова мобілізації авто – наявність у власника більше одного транспортного засобу. Тобто, якщо в українця є дві машини – седан і позашляховик, то на потреби ЗСУ можуть вилучити позашляховик. Також можна мобілізувати трактори та іншу сільгосптехніку.

Обсяги та плани мобілізації узгоджуватимуть між собою місцеві адміністрації та Територіальні центри комплектування (ТЦК), пише «Твоя машина». Вилучення автомобільного транспорту відбуватиметься виключно за рішенням уповноваженого органу, а не окремих військовослужбовців.

Сам факт мобілізації транспортного засобу має бути зафіксований в акті приймання-передачі з попередньою оцінкою вартості та технічного стану авто. Повернути машину власник зможе через місяць після закінчення воєнного стану.