Деякі водії в Україні ставляться до ПДР зневажливо, вважаючи, що майже будь-яке порушення обійдеться їм грошовим штрафом у кілька сотень гривень. Однак є випадки, коли автомобілісти можуть потрапити за ґрати просто за відсутність у машині одного важливого предмета.

Так, у МВС попереджають автовласників про обов’язок возити із собою справний вогнегасник, укомплектовану аптечку і знак аварійної зупинки. Відсутність цих предметів патрульні часто трактують як порушення ст.121 КУпАП, штрафують автомобілістів на 340 гривень. Однак юристи оскаржують подібні покарання, домагаючись кваліфікації за ст.125 КУпАП, що передбачає лише попередження.

При цьому уникнути покарання за відсутність аптечки та вогнегасника водіям, які здійснюють пасажирські перевезення, навряд чи вдасться. Тут закон прямо вказує на їхню відповідальність, наказуючи штрафувати порушників на перший раз на 680 гривень. А ось уже в разі повторного порушення таксист або водій автобуса може залишитися без прав на строк від 3 до 6 місяців або потрапити під адміністративний арешт на строк від 5 до 10 діб.