У 2024 році українці дізналися, які автомобілі підлягають сплаті “податку на розкіш”. Ця оплата становить 25 тисяч гривень і потрібно її сплачувати вчасно, навіть під час війни, разом з комунальними платежами, податками на нерухомість і землю.

Міністерство економіки повідомило про список автомобільних моделей, які підлягають оподаткуванню “податком на розкіш”. У цей список увійшли 184 моделі від відомих брендів, таких як Aston Martin, Audi, Bentley, BMW, Cadillac, Jaguar, Land Rover, Lexus, Maserati, Mercedes-Benz, Porsche, Rivian, Tesla, пише SUV News.

“Податок на розкіш” не стосується кожної машини, а тільки тих, що коштують більше, ніж 375 мінімальних заробітних плат і мають менше 5 років. У 2024 році мінімальна заробітна плата – 7100 гривень. Таким чином, якщо ваш автомобіль коштує більше ніж 2 662 500 гривень, ви повинні сплатити “податок на розкіш”.

Фізичні особи повинні сплатити протягом 60 днів після отримання повідомлення, а юридичні особи повинні робити авансові внески щокварталу до 30 числа місяця після закінчення кварталу. Ці внески потім включаються у річну податкову декларацію.

“Податок на розкіш” – це неофіційна назва для деяких податків на майно, які встановлюють місцеві ради згідно з Податковим кодексом. Ці податки, які включають транспортний податок і податок на нерухоме майно, крім земельної ділянки, спрямовуються у державний бюджет. При розрахунку цих податків не враховуються характеристики транспортного засобу, такі як об’єм двигуна або марка, а лише його рік випуску та середня вартість на ринку.