Водії не зобов’язані знати, як правильно спілкуватися з поліцією, протистояти тиску і маніпуляціям заангажованих інспекторів. Вважається, що потрібно просто дотримуватися ПДР і не порушувати законів. Однак практика показує, що бути юридично підкованим просто необхідно. Інакше вас просто звинуватять “для галочки” і покарають без доказів.

Про подібний випадок розповіли юристи “Дорожнього адвоката”, пише «Твоя машина». Зокрема, поліцейські взяли на озброєння хитрий виверт, суть якого полягає в тому, щоб одразу на місці зупинки натиснути на нерішучого водія і переконати його в тому, що він не правий з юридичної точки зору. Домігшись того, що водій злякався або просто не розібрався в ситуації, вони записують на камеру “щиросердне зізнання” автомобіліста, яке потім пред’являють у матеріалах справи, як головний, якщо не єдиний, доказ його провини, щоб притягнути водія до відповідальності.

У таких ситуаціях важливо вчасно отямитися і оскаржити дії поліції в суді. Якщо водій пропустить термін оскарження або заплатить штраф, то він фактично погодиться з викладеними в матеріалах звинуваченнями і визнає провину. У суді ж дії патрульних, найімовірніше, будуть визнані незаконними, а штраф або інше покарання – скасовані. Органи правосуддя, майже завжди, не сприймають зізнання водія як доказ, якщо немає інших об’єктивних доказів його вини.