В умовах воєнного стану і повномасштабного вторгнення рф проїзд блокпостів став для українських водіїв буденністю. Однак у таких ситуаціях важливо пам’ятати про свої права та обов’язки, а також про повагу до представників закону.

Зокрема, є низка фраз, які краще не вимовляти під час спілкування з силовиками, щоб уникнути зайвих неприємностей.

«Твоя машина» звернула увагу на шість таких висловлювань.

  • “Пропустіть мене, я поспішаю!”

Говорячи так, ви ризикуєте викликати роздратування у співробітників, які виконують свою роботу згідно зі встановленими процедурами та правилами. Краще проявити терпіння і пояснити ситуацію спокійно.

  • “Це не ваша справа, що у мене в салоні/багажнику”

Відмовляючись від перевірки салону або багажника, ви можете викликати підозру у співробітників. Важливо пам’ятати, що вони дбають про безпеку всіх учасників дорожнього руху, тому співпраця і розуміння важливі.

  • “Я не буду надавати документи. У мене з ними все гаразд”

Незважаючи на впевненість у правильності своїх дій, відмова від надання документів може бути розцінена як порушення закону. Краще співпрацювати з інспекторами та надати необхідні документи для перевірки.

  • “Я зараз зателефоную впливовим друзям, у вас будуть неприємності”

Погрози або спроби втручання можуть мати негативні наслідки для вас. Пам’ятайте, що співробітники патрульної поліції та військові дотримуються закону. Спроби тиску на них можуть бути кваліфіковані як правопорушення.

  • “У нас немає війни!”

Незважаючи на відсутність правового стану війни, в Україні фактично тривають повноцінні бойові дії по всій лінії розмежування з рф, в яких застосовуються практично всі види озброєнь.

Щодня від російських атак гинуть українці, як військові, так і цивільні. У зв’язку з цим важливо розуміти всю серйозність ситуації, не провокувати правоохоронців і військових, які зайняті забезпеченням безпеки, якщо вони не порушують закон.

  • “Я зараз поїду і нічого ви мені не зробите”

Спроби покинути місце події або ухилитися від перевірки можуть бути сприйняті як провокація і спричинити серйозні наслідки. В умовах постійних загроз з боку ворожих ДРГ, особливо в прифронтових регіонах, силовики перебувають у стані постійної бойової готовності. Ваші безвідповідальні дії здатні спровокувати їх на дії у відповідь.

Важливо пам’ятати, що дотримання законів і правил дорожнього руху – це обов’язок кожного учасника на дорозі.