Догляд за своїм автомобілем українці звикли вважати справою суто особистою. При цьому багато хто не знає, що миття машини в Україні має свою регламентацію, порушення якої тягне за собою чималий штраф.

Зокрема, юристи нагадують, що миття автомобіля в межах міста в невідведеному для цього місці може трактуватися як порушення благоустрою. Стаття 152 КУпАП передбачає за такі дії штраф від 340 до 1360 гривень для приватних осіб і від 850 до 1700 гривень для підприємців, пише «Твоя машина».

Також закон забороняє мити машину за межами населених пунктів на необладнаному для цього майданчику в межах спеціальних природоохоронних зон. До таких належать заповідники, національні природні парки, регіональні ландшафтні парки, пам’ятки природи, заповідні урочища, а також штучно створені об’єкти (ботанічні сади, дендрологічні парки, зоологічні парки, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва). Відповідно до ст. 91 КУпАП, миття автомобіля тут може призвести до штрафу від 153 до 408 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.

Подібні заборони, як правило, засновані з метою захисту природи від шкідливого впливу. Автомобілісти не гребують використовувати хімікати під час догляду за авто. Та й самі транспортні засоби можуть забруднювати ґрунт і водойми паливно-мастильними матеріалами, які змиваються під час миття.

Юристи визнають, що суди часто звільняють автомобілістів від відповідальності за подібні порушення через їхню малозначність, але це не привід нехтувати законом.